Efectele ISO, Diafragma si Timpul de Expunere pe Fotografii

Puteti sa urmariti in imaginea de mai jos relatia dintre aceste trei elemente explicate pe intelesul tuturor.



Ca in orice domeniu trebuie sa cunoastem mai intai bazele, fara notiunile de baza nu vom putea trece mai departe. Sigur, toata lumea stie sa apese pe buton insa nu intotdeauna iese ceva de admirat, probabil multi dintre voi ati admirat unele fotografii foarte frumoase si v-ati intrebat cum au reusit acei fotografi, cu siguranta nu fotografiau in modul auto, asta-i cert.

CLICK HERE: YOUTUBE CHANNEL

1. Diafragma
- Stabileste cantitatea de lumina care intra in obiectiv

- Stabilim campul de profunzime in functie de valoarea aleasa.



- Valorile standard ale diafragmei sunt cele prezentate in imaginea de mai jos. In functie de setarile aparatului putem obtine si incrementari cu 1/2 sau 1/3 din aceste valori pentru o ajustare mai fina.

2. Timpul de expunere
– Controleaza timpul in care lumina trece prin obiectiv si ajunge la senzor

– La fel ca la diafragma, valorile standard sunt cele din tabelul de mai jos. Si aici avem posibilitatea sa incrementam cu 1/2 sau 1/3 din aceste valori pentru o ajustare mai fina.

– Daca folosim timpi de expunere scurti poza va fi foarte clara, adica efectul de miscare din poza va fi oprit. La timpi de expunere lungi obtinem un efect de miscare in poza, binenteles daca subiectul se misca.

3. ISO
– Controleaza sensibilitatea senzorului

– Cu cat valoarea este mai mare zgomotul din imagine este mai vizbil.

– Valorile standard sunt cele de mai jos

Am ales aceasta ordine deoarece primul pas pe care il facem cand dorim sa realizam o fotografie este sa alegem valoarea diafragmei in functie de ce scop avem si de ce camp de profunzime dorim.
Dupa ce am ales aceasta valoare stabilim ce timp de expunere este necesar pentru a realiza o expunere corecta.
Ultimul pas este sa alegem ISO, de cele mai multe ori folosim un ISO cat mai mic pentru a evita zgomotul in imagine.

Viteza obturatorului, diafragma si iso sunt lucrurile pe care trebuie sa le intelegem, daca pe acestea le intelegem pe deplin, dupa aceea totul vine de la sine, trebuie doar sa urmam logica.

Daca detineti un aparat foto digital compact si nu sunteti multumit de calitatea imaginii, puteti lua în considerare achiziţionarea unui DSLR. Personal recomand Canon dar si Nikon este o alegere buna.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu